Hartige seitan

  • 350gr glutenmeel
  • 3el gerookte paprikapoeder
  • 3el (zout vrije) vleeskruiden
  • 1el zwarte peper
  • 1el mosterd
  • +/- 500ml koud kraan water
  • 2liter (of meer) kokend water
  • scheutje azijn
  • Bouillon voor de helft van het water (bijv voor 2 liter water bouillon toevoegen wat voor 1 liter genoeg is)
  • olie (zonnebloem – raapzaad – koolzaad)
  1. Roer in droge toestand de glutenmeel en de kruiden door elkaar. Voeg hierna de mosterd toe en roer er goed doorheen.
  2. Voeg (niet helemaal in een keer) het water toe en kneed het geheel tot een bal. Even doorkneden en kleinere ballen (4?) van maken.
  3. Zet de pan water op het vuur, doe er een beetje azijn en bouillon in. Zodra het water goed kookt de (4?) ballen toevoegen en >45min zachtjes laten koken.
  4. Haal de seitan uit de pan, laat het even uitlekken en snij het in plakken van zo’n 1 a 2 cm. Snij deze plakken vervolgens in een klein raster zodat er reepjes ontstaan.
  5. Niet genoeg smaak naar jou mening? Nu kun je voor je de seitan gaat bakken, of tijdens nog van alles toevoegen. Bak het in een scheut olie.